4 jajka
2szkl. mąki
1,5 szkl.cukru
1 łyżka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
5 łyżek oleju
Ubić białka z cukrem,dodawać po trochu cukier -ciągle ubijać.
Dodawać po jednym żółtku-ciągle ubijać.Jest piękny kogiel -mogiel teraz dodajemy ocet i proszek-ciągle ubijamy.
Wsypujemy przez sitko mąkę,dodajemy śmietanę,olej.
I teraz wszystko ładnie ręcznie mieszamy.
Dodajemy owoce i do ciepłego piekarnika.
Piec w temperaturze 170\" około 30 min.
Radzę owoce lekko podtopić,bo mi brzoskwinia nie opadła.(obserwować czy pomalutku opadają do ciasta).
Powodzenia i smacznego.
pantoja 2014-07-14
Zabiorę przepis, skorzystam jak będą śliwki. Pewnie z malinami też byłoby smaczne. Mam wrażenie, że trochę malo puszyste ale pewnie tak powinno być....szkoda, że trzeba ręcznie:)
maria10 2014-07-14
.....ale ślinka mi cieknie.... wiedziałam, że ciasto będzie super.... dzięki za przepis..... chętnie go zapiszę i może kiedyś zrobię dla siebie..... pozdrawiam Cię Zdzisiu bardzo gorąco i życzę wspaniałego dnia i tygodnia:)))))