Przepis :
1 szkl mąki tortowej
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
1szklanka cukru
4 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4szkl.oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem,dodajemy po jednym żółtku ,ciągle ubijamy(musi być bardzo puszyste).Dodajemy olej-ubijamy na wolnych obrotach.Dodajemy wymieszane mąki z proszkiem przez sito i już pomału ręcznie mieszamy.
Wylewamy do tortownicy małej.Układamy jabłuszka i wsypujemy żurawinę,powinny owoce się lekko utopić w cieście.
I do piekarnika.
Polałam białą czekoladą ,posypałam przypieczonymi orzeszkami włoskimi ,na ozdobę świeża żurawina,która bardzo dobrze komponuje się z czekoladą.
niusia1 2015-11-21
fajna słodka przyjemność do podniebienia ;
bryza 2015-11-22
Wow Zdzisiu , same pyszności nam serwujesz :) milutkiej niedzieli Ci życzę i cieplutko pozdrawiam :)
gepi12 2015-11-22
PRZEDNI POMYSŁ I TO SIĘ LICZY WYKORZYSTUJMY RODZIME JABŁUSZKA MNIEJ DORODNE Z POWODU NIEPOJĘTEJ TEGOROCZNEJ SUSZY...
MOŻE Z POWODZENIEM ZASTĄPIĆ TORT,CIASTO LEKKO WILGOTNE I MNIEJ SŁODKIE! PROMUJĘ!!!
jagna63 2015-11-22
....no tak, a tu jak zwykle pyszności, aż ślinka cieknie....miłej niedzieli Wam życzę:)))
tenia45 2015-11-22
Ale pyszne ciasto...az sline łykam...
Miłego niedzielnego wieczoru zycze.:))