2 kg aronii
300 sztuk liści wiśni
1 l spirytusu
1 i 1/2 l wody
1 kg cukru
50 g kwasku cytrynowego
Aronię dokładnie myjemy i wkładamy do zamrażalnika na ok. 3 doby. To sprawi, że pozbędziemy się gorzkiego smaku.
2. Po 3 dobach aronię i umyte liście wiśni zalewamy wodą i zagotowujemy.
Gotujemy przez ok. 40 minut często mieszając i dociskając łyżką by aronia puściła jak najwięcej soku. Zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy by cukier całkowicie się rozpuścił. Pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Do spirytusu dodajemy zimny sok. Ważne by zrobić to w takiej a nie innej kolejności (nie spirytus do soku) by nie tworzyły się grudki.
4. Przelewamy nalewkę do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie nalewka nabierze głębokiego, owocowego smaku
prince8 2021-09-09
Witam ze Słonkiem ,,, będzie smak ,,, życzę miłego i spokojnego dnia ,,, pozdrawiam ,,,;)
niusia1 2021-09-09
super sprawa taka nalewka; ja robiłam z jagody kamczackiej