Polędwiczka wieprzowa z jabłkiem i imbirem
Składniki na cztery porcje:
2 łyżki stołowe dżemu brzoskwiniowego, najlepiej słodzonego naturalnie
2 łyżki stołowe sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
2 łyżki stołowe wody
½ łyżeczki do herbaty skrobi kukurydzianej
1 ½ łyżeczki do herbaty ciemnego oleju sezamowego
1 łyżka stołowa drobno mielonego świeżego imbiru
¼ kg polędwiczki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
2 łyżeczki do herbaty oleju rzepakowego
1 szklanka posiekanej czerwonej papryki
1 szklanka posiekanej zielonej papryki
1 szklanka posiekanej żółtej papryki
1 puszka (250 gramów) pokrojonych w plasterki „kasztanów wodnych” (po polsku chyba to się nazywa kotewka orzech wodny), odsączonych
2 jędrne jabłka, takie jak Fuji albo Gala, pokrojone w dwucentymetrowe kawałki
½ szklanki zielonej cebulki pokrojonej w cienkie plasterki
Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przepis:
W małej misce wymieszać dżem, sos sojowy, wodę i skrobię kukurydzianą. Odstawić na bok.
W dużej patelni teflonowej (non-stick wok), rozgrzać olej sezamowy do wysokiej temperatury. Dodać wieprzowinę i imbir i smażyć, aż wieprzowina się zrumieni, około 3-5 minut.
Łyżką cedzakową przełożyć wieprzowinę i imbir do osobnej miski. Dodać olej rzepakowy do patelni. Dodać paprykę, kasztany wodne, jabłka i ciągle mieszając smażyć aż będą kruche, około 3 minuty.
Dodać wieprzowinę wraz z cebulką. Smażyć cały czas mieszając około 30 sekund.
Dodać miksturę dżemową. Dalej podsmażać 30 sekund do jednej minuty, do czasu kiedy sos zgęstnieje. Doprawić do smaku pieprzem.
Kalorie: 296,8 Tłuszcz: 7,5 g Węglowodany 41.2g białka: 18.6g
dodane na fotoforum: