Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

- 2 łyżki oliwy
- 2 średnie cebule (posiekane)
- 900g dyni obranej i pokrojonej w kostkę (ok. 2,5 cm)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- połowa posiekanej papryczki chili (bez pestek)
- 1 cm kawałek świeżego (startego na tarce) imbiru
- garść płatków migdałowych bądź nasion dyni
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta kurkumy i kolendry
- 1,5 litra bulionu z drobiu/warzyw
- sok i drobno starta skórka pomarańczy
- 1 marchew (ugotowana)
- 3 ziemniaki (ugotowane)
- świeże bądź suszone listki tymianku (według uznania, ja biorę 3 łyżeczki)
- 150 mleka bądź śmietanka 30% (wersja bardziej kaloryczna)
- sól i pieprz
- grzanki (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Na dużej patelni podsmaż do miękkości cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynie, posiekany czosnek, papryczkę chili, imbir i smaż jeszcze przez dwie minuty.

2. Wlej do patelni wrzący bulion, sok i skórkę z pomarańczy, 2 łyżeczki listków tymianku i gotuj pod przykrywką na wolnym ogniu, do momentu aż dynia zmięknie (ok 20 minut).

3. Zdejmuj patelnie z kuchenki, wsyp do niej pokrojone w kostkę, ugotowane trzy ziemniaki i marchewkę. Całość zmiksuj/zblenduj na gładko, dopraw solą i pieprzem.

4. Przelej zupę do garnka dodaj mleko lub śmietankę i podgrzewaj przez 3-4 minuty.

5. Wsyp do zupy resztę tymianku.

dodane na fotoforum:

everest

everest 2013-12-02

Przepis taki długi...a zupę je się tak szybko. ;-P Wpadnę na gotową. ;-)

piatal

piatal 2013-12-02

coś dla mnie,,,,

oya04

oya04 2013-12-23

pozdrawiam zyczac Wspanialych
Swiat Bozego Narodzenia )

dodaj komentarz

kolejne >