Składniki
Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa Kubuś:
1 sok kubuś (duża butelka 900 ml)smak dowolny
2 budynie śmietankowe
1 galaretka pomarańczowa
Warstwa pianka:
2 śmietany kremowe 30% ( każda po 330 ml )
opakowanie galaretki pomarańczowej
starta czekolada mleczna na wierzch
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem, na pianę, dodajemy żółtka, miksujemy aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści.Na końcu dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Biszkopt pieczemy w 180st C, ok 20-25 minut.
Warstwa Kubuś:
Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, tyle że mleko zastępujemy sokiem.Oba budynie rozrabiamy dokładnie(by nie było grudek) w szklance soku, wlewamy to, do gotującego się pozostałego soku,nieustannie mieszamy, gdy budyń będzie gęsty ściągamy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy,by ta się rozpuściła.
Ciepłą(nie gorącą!) masę wykładamy na wystudzony biszkopt.
Warstwa pianka:
W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tężeć wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki.
Tą warstwę wykładamy na zimną warstwę kubusiową.Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę.
Ciasto najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, przechowujemy je w lodówce.
Smacznego
dodane na fotoforum: