Przepis z netu:
https://www.wielkiezarcie.com/recipe26180.html
Składniki
1kg maki,
4 łyżeczki cukru (płaskie)
4 łyżeczki soli (płaskie)
3 szkl płatków owsianych
1 litr wody
1/2 szkl słonecznika
1/2 szkl sezamu
1/2 szkl. siemienia
7 dag świeżych drożdży
proporcje na 2 bochenki chleba
Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki.
Pozostawić do wyrośniecia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie wolne).
Wysmarować masłem dwie foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika.
Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.
Dodałam melasy, stąd ciemny kolor.
dodane na fotoforum: