3 bit

3 bit

Składniki:
• 1 puszka masy krówkowej)
• ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
• 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
• 2 opakowania śmietan-fix
• ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)
Masa budyniowa:
• 500ml mleka
• 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
• 2 żółtka
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
• 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
• ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:
1. Przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami.
4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz
Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku.

cypryjka

cypryjka 2015-04-06

wybieram szybka wersje w wersji cypryjskiej........... reszta jak powyzej

dodaj komentarz

kolejne >