Przepis:(na dużą blachę)/na małą blachę 1/2 produktów
2 szklanki kaszki manny błyskawicznej
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2.5 kg startych (duże oczka tarki) jabłek
1 kostka palmy (margaryny)
Produkty sypkie wymieszać ze sobą.
Na posmarowaną tłuszczem blachę (obsypaną bułką tartą) sypiemy cienką warstwę wymieszanych produktów sypkich. potem warstwa jabłek, kolejna warstwa sypkiego, znowu warstwa jabłek i na górę znowu warstwa sypkiego. Na wierzch kładziemy (na całej powierzchni) płatki skrojonej palmy(margaryny. Pieczemy ok 20 -30 minut w temp 180 stopni.Sprawdzamy od czasu do czasu patyczkiem od szaszłyków czy nie przywierają do niego grudki. Sprawdzamy pieczenie -jeśli wierzch się lekko zarumieni (lekko brązowy kolor) wyciągamy ciasto. Na wierzch można posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.Ja robię polewę czekoladową i albo \\\\\\\\\\\\\\\"kandyzowana skórka pomarańczowa albo wiórki kokosowe.Może wygląd ciasta nie jest \\\\\\\\\\\\\\\"rewelacyjny\\\\\\\\\\\\\\\" ale smak..boski:):)Polecam:):)
sonia66 2013-08-03
re.mar27...możesz nawet cały talerzyk duża blacha upieczona nie będę Ci żałowała..ciasta;)
mar27 2013-08-03
re: dawało czadu Sonia, po prostu 'patelnia' :P Było i 45 ale nie zdążyłem pstryknąć foci :)
elli55 2013-08-04
Mamy lekko pochmurna pogode, ale przyjemna temperatura.
Relaxowa z humorem niedzieli...pozdrawiam:)