Dziś trochę o grzybach.Nie prawdą jest,że grzyby są bezwartościowe.Zawierają one w prawdzie
dużą ilość wody 80-90% a reszta tzw.sucha masa,to przeważnie białka w skład których wchodzą
prawie wszystkie aminokwasy,w tym także egzogenne, co pozwala zaliczyć grzyby do najważniejszych
produktów żywnościowych.Posiadają również glikogen - substancję zapasową występującą u zwierząt.
Węglowodany grzybów są lepiej przyswajane niż roślinne.Tłuszczów, włącznie z glicerydami kwasów
tłuszczowych jest do 10%. Ich strawność jest wysoka (92 do 97%) i niemal nie różni się od tłuszczów
zwierzęcych.Posiadają kwasy organiczne,> kwas jabłkowy, cytrynowy, winny, fumarowy>zawierają
wiele witamin - A, B1, B2, C, D, PP-mało Wit.C ale za to B1 tyle co drożdże-rekordistki to popularnie kurki
czyli pieprznik jadalny.Jeśli chodzi o zawartość witaminy PP to grzyby mają jej tyle co wątroba i drożdże.
Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy -
miedź, cynk, jod, mangan, fluor itd.Z tego wynika, że są one pełnowartościowym produktem spożywczym,
ponieważ zawierają wszystkie podstawowe składniki - białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne,
oraz zawierają enzymy i substancje aromatyczne,które wszyscy znamy.Grzyby trawione są w żołądku
5-8 godz i dlatego nie powinno się je podawać dzieciom poniżej 12 lat.
enighma 2012-10-20
Sporo nazbierałeś Andrzejku :) Pięknie wyglądają i info. wyczerpujące :)
Warto jeść grzyby, chociażby dla samego ich zapachu :))
A jeszcze przyjemniej pochodzić po lesie, nawet jak się jest marnym grzybiarzem :)
Serdecznie pozdrawiam :)
wilga60 2012-10-20
SPORO TEGO . KORZONKI JEDNAK NIE NAJLEPSZE . POLECAM SAME KAPELUSZE ......, SMACZNEGO ...POZDRAWIAM MILUTKIEGO DNIA I PIĘKNEGO SPACERKU
sonyh50 2012-10-20
Ja jem wszystko,włóknik też-jak Japończycy,
"wszystko co się rusza,pływa i rośnie"-
oprócz drzewa,-bo palę nim w piecu.
(komentarze wyłączone)