Baba drożdżowa , ucierana , ponczem na rumie nasączana.
Ciasto
o,5 kg mąki
8dkg cukru
0,25 l mleka
4jajka
10 dkg masła
6 dkg drożdży
po garsci rodzynek i skórki pomarańczowej
wanilia , sól
Zarobic rozczyn z 10 dkg mąki, ciepłego mleka i drożdży roztartych z łyżką cukru. Masło ucierac w misce , dodając kolejno żółtka i cukier z wanilią , a następnie wyrośnięty rozczyn, oraz stopniowo mąkę i mleko. Ciasto powinno byc dosyc rzadkie .Ucierac do momentu , aż zacznie odrywac się od miski. Następni dodac pianę z białek, oraz, namoczone wcześniej ,rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyłożyc do dużej lub 2 mniejszych foremek , do połowy i zostawic do wyrośnięcia. Piec w śrenio nagrzanym piekarniku ok. godziny. Po upieczeniu zostawić na trochę w formie , aby ostygła. Zupełnie ostudzoną ponakłuwac gęsto długą szpilką , nasączyc ponczem i polukrowac , tworząc na wierzchu wianuszek z bakalii.
Poncz
0,5 l wody
30 dkg cukru
2-3 kieliszki rumu
otarta skorka z cytryny
sok z cytryny do smaku
wszystkie składniki zagotowac i ostudzic.
Lukier
30 dkg cukru zalac 9 lyżkami gorącej wody , dodac pół łyżki octu i ugotowac syrop do nitki. Lekko schlodzic, ucieac do białości , dodajac jeszcze kieliszek rumu.szybko lukrowac. W wersji mniej kalorycznej można skladniki ponczu i lukru zmiejszyc o 1/3. Smacznego!
dodane na fotoforum:
lowca 2009-04-12
z okazji Świąt Wielkiej Nocy
Moc prezentów od zajączka
co koszyczek trzyma w rączkach
Wielu wrażeń, mokrej głowy
w poniedziałek dyngusowy.
Życzę jaja święconego
i wszystkiego najlepszego!
pasjaxl 2009-04-13
Twoje prace są śliczne i bardzo eleganckie.
Jeśli będziesz w mojej galerii , to sięgnij głębiej.
Są tam ładne serwety , które zrobiłam wzorując sięna małych serwetkach, które dawno temu kupiłam w Rumunii. Tak mi się spodobały ,ze musiałam kupić choćby malutką żeby mieć na wzór.
Kupiłam też w Rumunii twardy kordonek, bo u nastakiego nie było.
moro60 2009-04-13
Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat...
Co tu grać, co tu kryć, spróbuj bez baby żyć,
gdy ci uda się taka sztuka, toś jest chwat.
bunia 2009-04-15
Piękna i piękni podana - co znaczy zmysł artystyczny ( który niewątpliwie masz ). Pozdrawiam. Serwetka pod babką super.
bunia 2009-04-15
Kochana ! Gdybym ja umiała upiec taką babkę drożdżową jak wyżej to bym chodziła dumna jak paw przez następny rok. Ja tam piekę jak muszę i to najprostsze ( wrzucić - zmiksować - upiec ) .No potem mogę się bawić w dekorowanie - tu już czuję się pewniej .Zimne poty na mnie biją gdy mam podejść do ciasta . Pozdrawiam i miłego wieczoru.
wesolla 2009-05-11
Ale śilczną masz galerię pozdrawiam...