40 dag mąki
15 dag cukru pudru
3-4 jajka
kostka margaryny
8 dag miodu sztucznego
łyżeczka sody
8 dag śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na trzy części rozwałkować blaty,dwa upiec puste,a na trzeci przygotować masę orzechową:
15 dag margaryny
8 dag miodu sztucznego
10 dag cukru kryształu
20 dag orzechów wł.grubo siekanych
Wszystkie składniki chwilę pogotować mieszając lekko przestudzić i wyłożyć na blat upiec ok.15-20 min.w 200-220
krem:
6 dag mąki ziemniaczanej
6 dag mąki psz.
3 żółtka
kostka masła
12 dag cukru kr.
cukier waniliowy
2 dag kawy rozpuszczalnej
600 ml.mleka
Żółtka wymieszać z odrobiną mleka,mąkami cukrem i cukrem waniliowym,resztę mleka zagotować wlać rozrobione mąki z żółtkami ugotować budyń,wystudzić.Kawę rozpuścić w odrobinie wody.Masło utrzeć i stopniowo dodawać zimny budyń i kawę.Kremem przełożyć blaty....
dodane na fotoforum:
danka1 2010-10-16
ŻYCZĘ MIŁEGO WIECZORU I DOBREJ NOCY♥
jaworr 2010-10-16
na takie smaczne ciasto ... trzeba uważać, żeby zostało do niedzieli do kawki....:)))
magdabo 2010-10-17
Ale smaczne !!!
lunio 2010-10-17
Pewnie już wyjedzone.............wygląda bosko!!!
kalla 2010-10-18
Moj ulubiony. Ale robie go najczęsciej na Boże narodzenie i wtedy smakuje jeszcze wyborniej.MIłego dnia.