Upiec dwa cienkie blaty biszkoptowe
Rozpuścić dwie galaretki owocowe(dowolny kolor)w 3.5 szklanki wody,odstawić
ciasto parzone na bagietki:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
2-3 jajka
6 dag margaryny
szczypta soli
Wodę zagotować z solą i margaryną,wsypać mąkę i mieszając gotować 2 min.Ostudzić,do letniego ciasta stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas ucierając na jednolitą gładką masę.Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać grube rurki(3-4 szt.)długości blaszki na której upiekliśmy blaty biszkoptowe.Bagietki piec ok.20-30 min.w 200-220 Po wystygnięciu przeciąć wzdłuż na połowy.
krem:
6 żółtek
1/2 l. mleka
9 łyżek mąki
35 dag cukru
cukier waniliowy
2 kostki masła
10 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
10 dag rodzynek
10 dag orzechów
kieliszek spirytusu
Rodzynki zalać spirytusem.Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec dodać mąkę.Mleko zagotować i gorące wlewać do masy jajecznej ucierając,całość gotować jeszcze chwilę aż masa zgęstnieje,następnie masę ostudzić,mieszając od czasu do czasu.Masło utrzeć na puch i stopniowo cały czas ucierając dodawać zimną masę jajeczną.Po dokładnym utarciu masę podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao,grubo posiekaną czekoladę i orzechy,namoczone rodzynki razem ze spirytusem.
Blat biszkopta posmarować połową białego kremu,na kremie w odstępach położyć spody przekrojonych bagietek na nich ułożyć krem ciemny i przykryć wierzchami,puste miejsca między bagietkami wypełnić zastygającą galaretką.Na całości rozsmarować pozostały jasny krem(odłożyć 4 łyżki) i przykryć drugim blatem biszkoptowym.Wierzch posmarować odłożonym kremem i oblać polewą czekoladową....Smacznego...
dodane na fotoforum:
boogie3 2011-07-01
...super ciacho pozdrawiam:)