15 dag margaryny
szklanka cukru pudru
6-7 jaj
30 dag maku (dwukrotnie zmielonego)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
10 dag bakalii(rodzynki,orzechy)
10 dag miodu
łyżeczka sody
Mak sparzyć,dwukrotnie przepuścić przez maszynkę.Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka następnie miód,mak,mąkę i pozostałe składniki,na końcu dodać ubitą pianę z białek.Upiec dwa cienkie blaty w 180 °C. ok. 25-30 min.
Upiec jasny biszkopt z 3 jajek(3 jaja,3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)Po wystudzeniu pokroić na 3-5 cm.paski.(niestety wykorzystamy tylko połowę blatu,można też użyć podłużnych biszkoptów)
KREM BUDYNIOWY
20 dag margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
2 żółtka
cukier waniliowy
Oba rodzaje mąki,żółtka,cukier waniliowy rozmieszać w szklance mleka,resztę mleka zagotować na gotujące wlać rozrobione mąki,ugotować budyń,wystudzić.Margarynę utrzeć z cukrem i po łyżce dodawać zimnego budyniu.Całość utrzeć na puszysty krem.
2 galaretki owocowe w dwóch kolorach,rozpuścić,wystudzić.
Makowy blat posmarować połową kremu.Na kremie ułożyć skośnie paski biszkopta,zostawiając przerwy takiej samej szerokości jakiej są paski.W wolne miejsca między paskami,wlać dobrze już stężałą galaretkę,na przemian kolorami.Odłożyć 3 łyżki kremu,resztę rozsmarować na placku,przykryć blatem makowym.Wierzch posmarować odłożonym kremem,oblać polewą czekoladową.
dodane na fotoforum:
blanca 2011-02-11
Pyszne ciasto mniam mniam , smacznego :)
slawa1 2011-02-11
Długa i kręta ta cygańska droga.Ciasto wymaga cierpliwości do zrobienia.Ale pychota:):)
Pozdrawiam.
kot54 2011-02-11
Placek palce lizać.....ciekawy ten przepis.....
bea01 2011-02-11
To ja... poprosze kawałeczek...
kris13 2011-02-12
O! dawno nie robiłam...ostatnio we wrześniu ;)
Bardzo je lubimy wszyscy: smaczne i piękny wygląd_EXTRA!
magdabo 2011-02-12
Wspaniale wygląda ...