50 dag mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
4 jajka
10 dag margaryny
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać ciasto,tłuszcz dodawać stopniowo wyrabiając aż ukażą się pęcherzyki powietrza,odstawić do wyrośnięcia.Po czym podzielić na dwie części rozwałkować na prostokąty:
3/4 kostki margaryny
2-3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
Margarynę utrzeć z cukrem i kakao.Rozsmarować na cieście drożdżowym,zwinąć jak roladę lekko spłaszczyć i przeciąć na trzy pasy lecz nie do końca i zapleść jak warkocz włożyć do foremek keksowych posmarować wodą lub jajkiem posypać kruszonką odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 50 min.w 180-200°C
dodane na fotoforum:
romcio 2011-04-01
Bożenko już zjedzona???
beata3 2011-04-01
Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi
Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni
Zdjąłem z niej zmoknięte palto, posadziłem vis a vis
Zapachniało, zajaśniało, wiosna, ach to ty
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty
stasia8 2011-04-01
Robiłam ja na śniadanie...niestety już nic nie zostało...ale zaproszam jutro na wafla z biszkoptami i masą kokosową...
kot54 2011-04-01
ale pycha......mniam...:))
magdabo 2011-04-02
U mnie zwykłe ciasto drożdżowe też idzie w "mig" ...
bea01 2011-04-03
Piękna i smaczna...:))
claud18 2011-04-11
Można prosić o przepisik? ;)
lonicera 2011-04-13
Sama robiłas?
ja myslalam ze ta buła to kupna taka idealna:)przepis prosze zrobie na weekend chodzi za mna drozdzowe ale w takiej formie nie umie