3 kg młodej cukinii
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchewki
2 szklanki wody
niepełna szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
2 czubate łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego
Młode cukinie bez obierania,pokroić w plasterki(starsze obrać przekroić na ćwiartki wzdłuż usunąć miąższ z nasionami i dopiero pokroić w plasterki),cebulę pokroić w pół plasterki a marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej i przelać na sicie wrzątkiem,osączyć.Zagotować zalewę(bez octu),wrzucić na nią pokrojone warzywa,gotować ok 8 min.Po czym dodać ocet i jeszcze gotować chwilę(uważać by nie rozgotować warzyw)(jeśli lubimy łagodniejszą należy zmniejszyć ilość octu)Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoiczków od razu zamykać odwrócić do góry dnem by wystygły.
dodane na fotoforum:
ulka76 2011-07-12
wygląda apetycznie :)
ja też będę robiła bo wszyscy w domu lubią
pozdrawiam serdecznie
lujaro4 2011-07-12
A mogę przepis, bo jak kiedyś zrobiłam, to jakoś nikt nie chciał jej jeść, chociaz wszyscy lubią w zimie sałatki i wcinają...
kot54 2011-07-12
Spiżarnia się zapełnia Bożenko Twoimi specjałami.
Pozdrawiam :)
jaworr 2011-07-12
Witam Cie Bozenko, lubie cukinie i korzystam z przepisow roznych, ten wyprobuje......kiedys, jak nie bylo anansow w sklepach to robilam pyszny kompot pod nazwa cukinia a la ananas...))
bea01 2011-07-12
To moje ulubione warzywo...:) Pozdrawiam, dobrej nocy Bożenko:)
jolak54 2011-07-12
Lubie takie sałatki z cukiniii........Dobrej nocki i pięknej środy.......pozdrawiam milutko.......:)))
siaska 2011-07-12
Dziękuję za przepis, na pewno wykorzystam, bo cukinie obrodziły, a ja do słoików robię tylko leczo...
Pozdrawiam :)
aniakar 2011-07-13
Pyszna ....jak wrócę to zrobię .....
pozdrawiam .......dobrej nocy życzę i samych pięknych dni .....
jadpaw5 2011-07-13
Kupuję przepis od doświadczonej gospodyni.Jeszcze w tym roku nie zrobiłam żadnego słoika.
lujaro4 2011-07-13
Dzięki za przepis - ja chyba cukinię też na tarce na miazgę robiłam. Spróbuję, tak jak Ty...
magdabo 2011-07-13
Sezon na przetwory się zaczął , Ty cukinię , a ja teraz soczki robię ... fajny przepis podałaś ...