WBREW POZOROM BARDZO SMACZNY...
w smaku przypomina mus jabłkowy...
2 kg dużej cukinii(przerośniętej)
75 dag cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Cukinię zważyć po obraniu i usunięciu miąższu z nasionami.Cukinię najlepiej zetrzeć na tarce do jarzyn lub pokroić w drobną kosteczkę.Smażyć razem z cukrem aż uzyska odpowiednią gęstość dżemu,pod koniec dodać kwasek.Gorący dżem przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5 min.
wykorzystuje się go tak samo jak mus jabłkowy...dobry do tostów,ryżu,naleśników itp.
dodane na fotoforum:
danka1 2011-07-18
A to ciekawe ?
i jak dla mnie nowe.
siaska 2011-07-18
O, to coś dla mnie, bo cukinii ci u mnie dostatek ;)
Cierpliwie czekam na przepis...
Spokojnego wieczorku :)
kot54 2011-07-18
Zapowiada się ciekawie.....
bea01 2011-07-18
Pyszny na pewno...:) No i moja ulubiona cukinia, czekam na przepis:) Pozdrawiam, miłego wieczoru i spokojnej nocy Bożenko:)
kaja12 2011-07-18
też robię ,jest super--przepis wzięłam z internetu--mam taki,cukinię mielę w robocie na papkę ,oprócz niżej wymienionych składników daję 1 żelfix dla pewności-
Dżem z cukinii z galaretką
2.5 kg obranej i wydrążonej cukinii
1 kg cukru
2 galaretki w proszku-ja użyłam pomarańczowej
2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego
olejek pomarańczowy do ciast
Cukinie pokroić w drobną kostkę-ja starłam na grubej tarce jarzynowej-zasypać cukrem z kwaskiem i odstawić na około 12 godzin.
Smażyć bez odlewania soku do miękkości,dodać olejek.Po wyłączeniu gazu wsypać galaretki,dobrze wymieszać i gorący nakładać do słoiczków.
Ja dodałam jeszcze kilka gożdzików dla aromatu.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
eliszka 2011-07-19
tak ..robiłam tez cukinie z czerwoną porzeczka, cebula, octem winnym, sol, cukier do smaku..taka konfitura do białego sere lub miesa..:)
kaja12 2011-07-19
Stasia,z galaretką pomarańczową i aromatem nabiera nowego wymiaru,czujesz że to dżem pomarańczowy...spróbuj 1 porcję:)
a na ogóraski z pieprzem zaraz napiszę przepis--mam jeszcze ogórki z keczupem,jeśli chcesz są bardzo dobre.
kaja12 2011-07-19
SKŁADNIKI:
2,5 kg ogórków
3 duże cebule
2łyżki soli
2 łyżki pieprzu prawdziwego mielonego
2łyżkimmielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki;gorczycy,curry,świeżego posiekanego kopru
1,5 szkl octu 10-proc.
1.5szkl cukru
PRZYGOTOWANIE:
ogórki ze skórka i cebulę kroimy w plastry.Dodajemy sól i mieszamy. Czekamy godzinę aż puszczą wodę .Wodę odlewamy. ogórki mieszamy z przyprawami i zalewamy ostudzoną zalewą przygotowaną z octu i cukru. Mieszamy i przekładamy do słoików.Pasteryzujemy około 8-10 minut
magdabo 2011-07-19
Świetny przepis Bożenko ... dzięki !