Ostre...idealna przegryzka do wódeczki...
2,5 średnich ogórków
4 łyżki soli
1 łyżka chili
1 główka czosnku
60 dag cukru
1,5 szklanki octu 10%
8 łyżek oleju
Ogórki ze skórką pokroić na 2 cm. kawałki,posypać solą wymieszać odstawić na 12 godzin.Po tym czasie ogórki dobrze osączyć z powstałej wody.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chili,wymieszać.Ocet wymieszać z cukrem do rozpuszczenia,dodać olej i zagotować,wlać do ogórków odstawić na 12 godzin.Po tym czasie nadają się już do jedzenia.Można je przełożyć do słoiczków ciasno układając zalać zalewą(musi je przykrywać)nie wymagają gotowania w chłodzie mogą stać nawet rok.
dodane na fotoforum:
slonko6 2011-07-29
Bijesz rekordy w robieniu zapasów na zimę:)Podziwiam tak zapracowane kobiety, kiedyś też tak miałam, ale na szczęscie mi przeszło:))Wolę ten czas poświęcić na nieco przyjemniejsze zajęcia. Pozdrawiam gorąco w ten upalny, słoneczny dzień:)
stasia2 2011-07-29
miłego weekendu ,,,,,to jest prawdziwa gospodyni ,,,,,,...Pozdrawiam
kalla 2011-07-29
Witaj Stasieńko skarbnico wiedzy i umiejętności kulinarnych. Miłego odpoczynku weekendowego:)
bea01 2011-07-29
Kolejny super zapasik... Pozdrawiam, miłego i słonecznego weekendu Bożenko:))
manka32 2011-07-29
DUŻĄ PRZYJEMNOŚCIĄ JEST JEDZENIE ZIMĄ ZDROWYCH SAŁATEK .TEŻ ROBIĘ I WIEM CO JEM .POZDRAWIAM .MIŁEGO WEEKENDU.
ozgadan 2011-07-29
Miłego i słonecznego weekendu .....Pozdrawiam cieplutko :):)
No nareszcie w domu, wszędzie dobrze, ale u siebie najlepiej....:) :)
A ogóreczki napewno mniamuśne!!!!
mleczko 2011-07-29
Bożenko!!! moja mama pięknie Ci dziękuje za przepisy!!! są super! też siedzi w słoikach:))
danka1 2011-07-29
Ostro pracujesz...