Ciasto bakaliowe:
4 białka
1/4 szkl. cukru
2 żółtka
5 dag rodzynek
5 dag kokosu
5 dag zmielonych orzechów
5 dag krojonych orzechów
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
Masa brzoskwiniowa:
30 dag margaryny
Brzoskwinie w puszce
4 żółtka
2 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. cukru
2 galaretki brzoskwiniowe
2 opakowania Delicji o smaku pomarańczowym
Wódka, rum lub inny alkohol do namoczenia Delicji
Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka. Bakalie wymieszać z mąką i bułką tartą dodać do ubitych białek wymieszać. Ciasto przelać do blaszki (25x36 cm.)wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoto w 190 stopniach.
Masa brzoskwiniowa: Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budynie i mąkę cały czas ucierając wlać ok. 1/3 szkl. mleka. Pozostałe mleko wraz z odlanym syropem z brzoskwiń zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń chwilkę pogotować. Zimny utrzeć z margaryną. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w plastry.
Przełożenie: Ciasto bakaliowe – masa – Delicje namoczone w wódce – brzoskwinie – tężejąca galaretka
dodane na fotoforum:
blanca 2011-08-20
Pyszne ciasto , smacznego Bożenko :))
kot54 2011-08-21
Ależ pysznie wygląda.....
kaaczor 2011-09-03
Wspaniałości:)