Biszkopt ciemny
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao, lekko wymieszać
Piec. ok. 30 minut w 180 °C
Biszkopt jasny
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać
Piec. ok. 30 min. w 180 °C
Ciasto serowe
60 dag zmielonego sera
30 dag cukru pudru
1 budyń śmietankowy
6 jaj
15 dag margaryny
Oddzielić białka od żółtek
Białka ubić na sztywno
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku , ser z budyniem i na koncu ubitą na sztywno pianę z białek.
Lekko wymieszać drewnianą łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto serowe
Upiec w temp ok. 160-170 °C ok.60 min.
Masa budyniowa
0,5 l mleka
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
25 dag masła
Z mleka, cukru,cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło , dodawać przestudzony budyń ciągle ucierając.
Masa truskawkowa
1 kg truskawek ( mogą być mrożone)
3 galaretki truskawkowe
Duże truskawki pokroić na ćwiartki,małe na połówki
Wsypać truskawki do garnka, gotować chwile aż puszczą sok.
Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki , dobrze wymieszać Odstawić do przestygnięcia
Przełożenie
Biszkopt ciemny - 1/3 masy budyniowej-ciasto serowe -1/3 masy budyniowej-tężejąca masa truskawkowa-1/3 masy budyniowej biszkopt jasny - polewa.
dodane na fotoforum:
gosku 2011-10-31
...zatrzymam sobie na jutro....i z gory juz dziekuje....za pozwolenie;)))
kot54 2011-10-31
Bożenko CIACHO Bajka....mniam....Miłego wieczoru :))
magdabo 2011-10-31
ale pysznie ... dzięki za przepis !
jadtan 2011-10-31
Wygląda apetycznie...szkoda, że nie jestes moją sąsiadką bo nie chce mi sie piec i wpadlabym na kawałek ciasta :):):)