1/2 kg karkówki
1/2 kg kiszonej kapusty
1/2 kg ziemniaków
średnia marchewka
garść suszonych grzybów
10 - 15 dag boczku
średnia cebula
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kminek
majeranek, sól
W garnku zagotować wodę dodać pokrojone mięso i namoczone grzyby,gotować ok 30 min.dodać kapustę kiszoną liście laurowe,ziele angielskie dużą szczyptę kminku soli i pieprzu do smaku.Gotować do miękkości.W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce marchewkę.Boczek przesmażyć na patelni.Do kapuśniaku dodać boczek i ziemniaki z marchewką jeszcze chwilę razem gotować doprawić do smaku.
dodane na fotoforum:
jonna 2012-01-17
Bardzo lubię taką zupę, ale po świętach, muszę zrobić przerwę z kapuścianymi daniami....
magdabo 2012-01-19
... i ja ostatnio często ją gotuję ...