PTYSIE
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek
szczypta soli
Wodę zagotować z margaryną,wsypać mąkę,sól i mieszając gotować 2 minuty.Wystudzić cały czas ucierając,do zimnego dodawać po jednym jajku.Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę kopczyki ciasta.Piec w 200 °C ok.20 min (przez pierwsze 15 min.nie otwierać piekarnika bo mogą opaść)Przestudzić lekko i jeszcze ciepłe przekroić najlepiej nożyczkami....można nadziewać słodkimi kremami,bitą śmietaną lub w wersji pikantnej jak ja pieczarkami...SMACZNEGO...
dodane na fotoforum:
dytka36 2012-02-24
U la la w takim wydaniu ptysi jeszcze nie jadłam!1na pewno skosztuję!!!!Pozdrawiam!!!
beata3 2012-02-24
DOBRANOC KOLOROWYCH SNOW
sylwin1 2012-02-24
Ale fajny pomysł....zawsze myślałam ze takie coś to tylko z kremem albo z bita śmietaną:-)
Pozdrawiam:-)
magam44 2012-02-24
Fantastyczne danie! ...a mi ptysie nie bardzo wychodzą,może z Twojego przepisu w końcu mi wyjdą takie jak trzeba
magdabo 2012-02-25
Muszę zrobić , przepisik zapisałam ... całość znakomita !
przyjemnego weekendu życzę ...
ami50 2012-02-25
Najpiękniejsze chwile ..
zostają zapisane w Naszym Sercu.
Będą tam - dopóki ono będzie bić... Wspaniałej wędrówki
ze szczęściem pod rękę,
z radosnym na ustach uśmiechem.
Tego życzę Ci dziś..
na jutro i na zawsze...
.*•.¸(♥)….*•..*•.¸(♥).*•.¸(♥)
CIEPLUTKO POZDRAWIAM, CAŁUSKI" ANECZKA