6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywno pod koniec dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć pianę z żółtkami, posypać mąką z proszkiem, przemieszać. Ciasto wylać na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. piec ok 15 min w 180°C. Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę i zwinąć razem ze ścierką zaczynając od dłuższego brzegu
Masa truskawkowa:
1/2 kg truskawek
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka (120 g) cukru pudru
Truskawki z miksować.Masło utrzeć z cukrem na puch i stopniowo dodawać mus truskawkowy
dodatkowo zastygnięta galaretka truskawkowa lub truskawki
Schłodzoną roladę rozwinąć posmarować kremem przy boku od którego będziemy zwijać położyć paski zastygniętej galaretki lub poukładać w rządku truskawki,zwinąć możliwie ciasno,schłodzić.
dodane na fotoforum:
ewkal 2012-06-08
Ha ha Stasiu nawet rolada w kolorach Polski dobre :)
kot54 2012-06-08
Apetyczna truskawkowa....smacznego życzę :))
iwanka1 2012-06-09
Fajny pomysł skopiuje:)
Ślę pozdrowienia jeszcze nocną porą:)))
mimoza7 2012-06-10
Wygląda smakowicie :-)
ewci1 2012-06-10
Jeszcze nigdy nie robilam rolady biszkoptowej,chyba czas sprobowac ,moze cos mi sie uda:))
magdabo 2012-06-11
Truskawkowe szaleństwo trwa ... a taka rolada smakuje wybornie !
danwi66 2012-07-05
mniamu:)Dużo ciepełka Bożenuś:)