Pół kg mąki
ok półtorej szklanki gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wszystko zagnieść na jednolite lśniące ciasto pierogowe .
zmielone gotowane ziemniaki
zmielony biały ser (ja lubię mocno serowe więc daję tyle samo ziemniaków co i sera)
cebulka drobno pokrojona przesmażona na odrobinie tłuszczu
sól, pieprz do smaku
Wszystko razem wymieszać...
Ciasto rozwałkować wykrawać szklanką krążki na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi...gotować w osolonym wrzątku ok.5 min.podawać okraszone skwareczkami z boczku lub zrumienioną cebulką...
dodane na fotoforum:
gosku 2012-12-03
heh...a mialam problem co tu do garka dzisiaj wrzucic ...
pozdrawiam Bozenko...
violinka 2012-12-03
ja akurat za ruskimi nie przepadam ale te wyglądają bardzo apetycznie
bronia 2012-12-03
Bardzo lubię takie pierożki.:)))