6 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki psz.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier dalej ubijać do rozpuszczenia cukru.Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na dużą blaszkę do rolad.Piec ok.15-20 minut w 160-180 °C .po wyjęciu z pieca wyłożyć na ściereczkę i razem ze ściereczką zrolować,wystudzić.
20 dag masła
2 jaja
2 żółtka
szklanka cukru pudru
10 dag czekolady gorzkiej(wedlowskiej)
Czekoladę roztopić na parze.Całe jaja i żółtka z cukrem utrzeć na parze do białości,ostudzić.Masło utrzeć na puch i dodawać masę jajeczną na końcu dodać płynną ale zimną czekoladę.
Roladę rozwinąć ze ściereczki,posmarować kremem wzdłuż jednego boku położyć pasek zastygłej galaretki owocowej lub wisienki kandyzowane jedna obok drugiej,zwinąć w rulon,schłodzić.wierzch można ozdobić dowolnie.
........SMACZNEGO........
dodane na fotoforum:
jolak54 2013-03-16
Wygląda bardzo apetycznie........:)))
Choć za oknem już ciemno i nocka zapada.
Ja z pozdrowieniami do Ciebie się skradam
i tak cichutko ile w mej mocy
Życzę Ci z serca - spokojnej nocy
danka1 2013-03-16
pyszności
kot54 2013-03-16
piękne...smaczne rolady....smacznego życzę :))
argela 2013-03-16
na pewno wypróbuję,poniewaz myślę,ze są tak pyszne jak Twoje poprzednie rolady- dzięki za takie wspaniale przepisy:)) pozdrawiam