50 dag mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
4 jajka
10 dag margaryny
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać ciasto,tłuszcz dodawać stopniowo wyrabiając aż ukażą się pęcherzyki powietrza,odstawić do wyrośnięcia.Po czym podzielić na dwie części rozwałkować na prostokąty:
3/4 kostki margaryny
2-3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
Margarynę utrzeć z cukrem i kakao.Rozsmarować na cieście drożdżowym,zwinąć jak roladę lekko spłaszczyć i przeciąć na trzy pasy lecz nie do końca i zapleść jak warkocz włożyć do foremek keksowych posmarować wodą lub jajkiem posypać kruszonką odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 50 min.w 180-200°C
dodane na fotoforum:
gosku 2013-04-06
...jestem rowniez w...kolejce do tej drozdzowki:)