50 dag mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
4 jajka
10 dag margaryny
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać ciasto,tłuszcz dodawać stopniowo wyrabiając aż ukażą się pęcherzyki powietrza,odstawić do wyrośnięcia.Po czym podzielić na porcje i zawijać w nie łyżkę jagód lub innego nadzienia ,gotowe bułeczki odstawić do wyrośnięcia.przed pieczeniem wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w 180-200 ok 15-20 min do zrumienienia.
dodane na fotoforum:
gosku 2013-07-03
dzieki ...uwielbiam ...
i poczekaj Bozenko ...tylko kawke sobie zrobie :)))
jonna 2013-07-04
Co za pyszności.....Te bułeczki, przypominają mi dzieciństwo,a najlepiej smakują kupione w Mińsku-Mazowieckim.....