Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka śmietany 12%
6 żółtek
Beza:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele cytrynowe bez cukru
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
kostka masła
Dodatki:
Słoik wiśni bez pestek
polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania
Na ciasto posiekać margarynę z mąką tak długo aż zrobi się kruszonka.Następnie dodać żółtka i śmietanę,zagnieść na gładkie elastyczne ciasto.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do następnego dnia.(do ciasta nie dodaje się cukru ani proszku do pieczenia dlatego tak ważne jest dobrze posiekać i koniecznie musi leżakować przynajmniej 12 godzin)
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20 x 35 cm i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 2 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 2 łyżki cukru, a na sam koniec jeden kisiel. Pianę wyłożyć na spód ciasta,posypać 1/3 osączonych wiśni. Rozwałkować kolejny prostokąt i nałożyć na pianę z białek. Piec ok. 15-20 min. w 180 °C , na lekko złoty kolor.Czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty.
Na krem
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,kremem przełożyć blaty.Wierzch oblać polewą lub posypać cukrem pudrem...SMACZNEGO...
dodane na fotoforum:
gosku 2013-11-16
aj i kolejne slodkosci a.... na dodatek z wisniami mniam...mniam...pychotka :)
anet36 2013-11-16
Pięknie się prezentuje i na pewno tak smakuje ,muszę koniecznie wypróbować przepis.Pozdrawiam i miłego weekendu życzę.
stasia2 2013-11-16
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę,,,
danka1 2013-11-16
ale pyszność
magdabo 2013-11-16
Pycha ciacho , takie lubię !!!