3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
150g margaryny
1 jajko
3 łyżki płynnego miodu
Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości ( 35 cm x 24 cm.) Piec około 15 min. w 180°C.
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w takiej samej formie co ciasto miodowe Piec około 25- 30 min. w 180°C.
0,5l mleka
200g masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać (albo zmiksować).
Na miodowym blacie rozsmarować połowę gorącego kremu przykryć biszkoptem i wyłożyć resztę kremu przykryć drugim miodowym blatem...wierzch oblać polewą...
dodane na fotoforum:
baygel1 2014-01-30
Wszędzie ciasta .... takie pyszne .... a ja ... dopiero w sobotę coś upiekę. I muszę się męczyć patrząc na te wspaniałości :) w sklepie .... nie kupię !!!
halinag 2014-01-30
To ulubione ciasto mojego syna z dzieciństwa...dawno nie piekłam królewicza...pozdrawiam serdecznie:))
violinka 2014-01-30
pychotkaaaaaaaaaaaa
ania03 2014-01-30
znam...ale z tego ciasta zabrałam biszkopt,piekę 4 blaty miodowe i zamieniłam nazwę na miodownik:)hihi...
danka1 2014-01-30
jak pięknie się perzentuje to ciacho !!!
oliwkaa 2014-01-30
Smakowicie wyglada to ciacho !!!
magdabo 2014-01-31
Smakowite ciacho serwujesz domownikom ... pozdrawiam cieplutko !