40 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru
4 żółtka
3 łyżki śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części,rozwałkować i włożyć do dwóch identycznych blaszek.
słoik powideł śliwkowych
4 białka
szklanka cukru
cukier waniliowy
20-30 dag orzechów włoskich
Placki w brytfankach posmarować dość grubo powidłami i równomiernie rozłożyć ubitą na sztywno pianę z białek z cukrem
posypać grubo siekanymi orzechami piec ok.30 min.w 180°C
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
6 płaskich łyżek kartoflanki
1/2 l mleka
25 dag margaryny
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko cały czas mieszając zagotować,ostudzić.Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimny budyń.Kremem przełożyć blaty...
dodane na fotoforum:
ewa04 2014-04-17
Ciasta na święta już popieczone??To ja w tyle zostałam bo dopiero jutro za pieczenie się biorę:)
halinag 2014-04-17
Robiłam rococo bardzo podobne do tego tylko więcej bakalii,czekolada,kokos orzechy,rodzynki na jedno ciasto w pianie a na drugie piana różowa , ciasto amoniakowe jedno ciemne drugie jasne na obydwa powidło pod bezę i przełożone kremem...
jmania 2014-04-17
no i teraz nie wiem na jakie mam się zdecydować co mam upiec te ciasto czy snikersa
magdabo 2014-04-17
... wspaniale wygląda ta pysznotka ...