4 jajka
niepełna szklanka cukru
niepełna szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać następnie dodać po jednym żółtku na końcu wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać,ciasto przelać do blaszki (25x35 cm.)piec ok.25 min w 180 °C
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 szklanki mleka
10 dag masła
12 dag margaryny
szklanka cukru pudru
dwa kieliszki ajerkoniaku
Na mleku ugotować oba budynie , wystudzić.Masło i margarynę utrzeć razem z cukrem na puch i po łyżce dodawać zimny budyń,pod koniec ucierania do kremu dodać ajerkoniak.
Wystudzony biszkopt nasączyć mocną herbatą,posypać borówkami i wyłożyć krem ajerkoniakowy.Na kremie ponownie posypać borówką i zalać dwoma tężejącymi galaretkami o dowolnym smaku....
dodane na fotoforum:
baygel1 2015-07-17
Ale pyszne ! miałam i ja coś upiec .... ale dzisiaj było jak w piekarniku ,jutro nie lepiej .... popatrzę u Ciebie ... może zaspokoję :)
jonna 2015-07-17
Gdybym zaczęła robić takie ciacha, to na nic by było moje odchudzanie. Było mniej 12 kg. a już przybrałam na nowo 5 kg.Muszę znów przejść na jarzyny i owoce.....Ale pomarzyć można jak smakuje takie domowe ciacho....Mmmm.....