na ok.75 orzeszków
60 dag mąki
30 dag margaryny
4 żółtka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto podzielić na porcje i piec w formie do orzeszków na złoty kolor...nadziewać dowolnymi kremami...
masa orzechowa
13 dag zmielonych orzechów włoskich
20 dag masła
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
Jaja ubić na parze do białości z połową cukru,wystudzić.Mielone orzechy zalać wrzącym mlekiem,wymieszać i wystudzić.Masło utrzeć na puch z resztą cukru i stopniowo dodawać po łyżce masy jajecznej i orzechów z mlekiem.Do dobrze utartej masy dla zaostrzenia smaku można dodać kieliszek spirytusu.Gotową masą napełniać połówki orzeszków...babeczek itp...
dodane na fotoforum:
jaworr 2015-12-18
Piękne są te Twoje orzeszki.... ja mam czeskie stare, też kiedyś piekłam...:))
Teraz już takie bez masy ...suche.
Bożenko przyjemnego weekendu przedświątecznego życzę..:))
azurka 2015-12-19
uwielbiam orzeszki....ja piekę w starej formie na piecyku gazowym:) troszkę inny przepis z sodą:) i masę robię z mleka w proszku ....smak czekolady z czasów ,kiedy samemu się ją robiło:)