Pysznotka
40 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru
4 żółtka
3 łyżki śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części,rozwałkować i włożyć do dwóch identycznych blaszek.
słoik powideł śliwkowych
4 białka
szklanka cukru
cukier waniliowy
20-30 dag orzechów włoskich
Placki w brytfankach posmarować dość grubo powidłami i równomiernie rozłożyć ubitą na sztywno pianę z białek z cukrem
posypać grubo siekanymi orzechami piec ok.30 min.w 180°C
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
6 płaskich łyżek kartoflanki
1/2 l mleka
25 dag margaryny
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko cały czas mieszając zagotować,ostudzić.Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimny budyń.Kremem przełożyć blaty.
Babeczki ucierane z rabarbarem
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce (rabarbar)
Margarynę utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać po jednym jajku,następnie mąkę z proszkiem.Ciasto dobrze utrzeć...Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do dużych foremek na babeczki,na wierzchu rozłożyć dowolne owoce.(u mnie obrany i pokrojony na małe kawałki rabarbar).Ciastka piec w 180 °C do zrumienienia...po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Sernik przekładany
50 dag mąki
5 żółtek
20 dag cukru pudru
25 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 duże łyżki kakao
Z podanych składników (oprócz kakaa)zagnieść kruche ciasto.Podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao.
5 białek
budyń śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag cukru pudru
80 dag twarogu
25 dag śmietany 18%
Twaróg zmielić trzy razy,ucierając dodać pozostałe składniki i na końcu pianę z białek.
Rozwałkować jasny blat ciasta i wyłożyć nim dno blaszki,wylać połowę przygotowanego sera,przykryć rozwałkowanym blatem z dodatkiem kakao,dać resztę sera całość przykryć ostatnim rozwałkowanym blatem.Piec ok.godziny w 200°C
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
dodane na fotoforum: