25 dag ryżu
1 kg pomidorów
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól
Pomidory sparzyć obrać ze skórki(ja dałam puszkę pomidorów bez skórki i dwa świeże pomidory)pokroić w kostkę.Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni,dodać pomidory,drobno posiekaną natkę i zmiażdżony czosnek.Całość wymieszać posolić,dusić 10 min.Dodać 3 szklanki zimnej wody zagotować,wrzucić ryż.Wymieszać przykryć szczelnie pokrywką i gotować na małym ogniu ok.15-20 min.Nie trzeba mieszać ryż powinien wchłonąć całą wodę,ale nie rozgotować się.
dodane na fotoforum:
magdabo 2016-10-13
wow , ale pycha !
tula69 2016-10-19
Pychotka,skorzystam z przepisu oczywiście :))