6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżeczka kakao
żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywno pod koniec dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć pianę z żółtkami, posypać mąką z proszkiem, przemieszać. Odłożyć 5-6 łyżek ciasta resztę wylać na płaską blaszkę wyłożoną papierem, przy jednym boku zostawić pasek wolnej przestrzeni w to miejsce wylać pozostawione ciasto wymieszane z kakao piec ok 15 min w 180°C. Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę i zwinąć razem ze ścierką zaczynając od ciemnego brzegu
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1/2 szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
Połowę mleka zagotować resztę rozmieszać z żółtkiem mąką,budyniem i ugotować budyń.Wystudzić,masło utrzeć z cukrem na puch i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu.
zastygnięta galaretka owocowa
Po wystygnięciu roladę rozwinąć posmarować masą budyniową wzdłuż boku ułożyć paseczki galaretki ponownie zwinąć.
dodane na fotoforum:
niusia1 2019-05-02
pyszności pięknie podane;)
rita85 2019-05-02
Apetycznie na dzień dobry...miłego dnia życzę i pozdrawiam :)