...w odpowiedzi dla ZOFIAM...
....SOK....
2 kg bzu czarnego
50 dag cukru
dojrzałe owoce oberwać z gron zasypać cukrem lekko zgnieść odstawić na godzinę,po czym odparować w sokoparowniku lub owoce z cukrem gotować minutę.Wylać na gazę do odcieknięcia rozlać do butelek i pasteryzować 20 min.
...po rozcieńczeniu wodą mineralną jest znakomitym napojem...
....PRZECIER...
2 kg owoców bzu czarnego
40 dag cukru
Dojrzałe owoce oberwać z gron,wsypać do rondla dodać kilka łyżek wody i rozparować pod przykryciem.Przetrzeć przez sito,dodać cukier zagotować mieszając do rozpuszczenia cukru.przecier przelać do słoików,pasteryzować 20 min.
Jest leczniczym środkiem napotnym i regulującym trawienie.
Jest także doskonałym dodatkiem do kompotów,koktajli mlecznych itp.
dodane na fotoforum:
kepii 2009-10-01
ja zrobiłam dziś żurawinę ,bardzo dobra w tym roku miała dużo słońca,ppozdrawiam, a bez bardzo zdrowy
lunio 2009-10-01
Bożenko !Ty to potrafisz......wszystko!!!!!
Cudnych snów>
zofiam 2009-10-03
Serdecznie dziękuję za przepisy.
Na pewno skorzystam z nich.
Pozdrawiam serdecznie.