30 dag skwarków ze słoniny lub sadła
0,50 kg mąki
15 dag cukru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać na stolnicę,wbić jaja,dodać skwarki i cukier.Zagnieść i wyrobić ciasto(powinno być dość twarde),po czym rozwałkować,pociąć radełkiem na romby lub wycinać foremkami.Piec w 200 °C. ok.20-25 min.
dodane na fotoforum:
lunio 2009-10-23
o takich jeszcze nie słyszałam....
wyglądają apetycznie!
Pozdrawiam......
ewita68 2009-10-23
Ja mam specjalny przyrząd co sie nakłada na maszynkę i wychodzą różne kształty tych ciasteczek :))
magdabo 2009-10-23
To są skwarki bardziej uszlachetnione , niż te na kromce chleba ...
pozdrawiam i miłego wieczorku !
zofiam 2009-10-23
....)
domi81 2009-10-24
Takich jeszcze nigdy nie jadlam,wygladaja smacznie
kiedys wyprobuje przepis!!!
pozdrawiam
magdabo 2009-10-24
Życzę pięknego i udanego weekendu !!!
pomoria 2009-10-25
mmmm...aż mi ślnka leci...musza byc pyszne...:-)