15 dag suszonych grzybów (podgrzybki z dodatkiem prawdziwków)
1 cebula
olej roślinny do smażenia
sól i pieprz do smaku
Grzyby namoczyć najlepiej dzień wcześniej po czym ugotować w czystej wodzie,odcedzić,wystudzić i zmielić w maszynce.Cebulę drobno posiekać i usmażyć na tłuszczu na rumiano,dodać do grzybów doprawić solą i pieprzem do smaku (gdyby farsz był za rzadki można dodać łyżkę bułki tartej)
Ciasto
50 dkg mąki pszennej
ok. 300 ml mocno ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować placek o grubości 2-3 mm, szklanką wykrawać placuszki i nakładać farsz,zlepić i gotować w osolonej wodzie ok 3 min od chwili wypłynięcia.
dodane na fotoforum:
jania81 2010-01-05
No no jaka pychotka:)) uwielbiam pierogi tylko nie mam czasu ich robić:(( pozdrawiam cieplutko:))
lunio 2010-01-05
jak to u Bożenki>>>>>>>>>>>>>>>
magdabo 2010-01-05
Podobnie jak u Ciebie , pierogi obojętnie z jakim farszem są ulubionym daniem w moim domu ....