Pół kg mąki
ok półtorej szklanki gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wszystko zagnieść na jednolite lśniące ciasto pierogowe .
zmielone gotowane ziemniaki
zmielony biały ser (ja lubię mocno serowe więc daję tyle samo ziemniaków co i sera)
cebulka drobno pokrojona przesmażona na odrobinie tłuszczu
sól, pieprz do smaku
Wszystko razem wymieszać...
Ciasto rozwałkować wykrawać szklanką krążki na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi...gotować w osolonym wrzątku ok.5 min.podawać okraszone skwareczkami z boczku lub zrumienioną cebulką...
dodane na fotoforum:
vesper5 2010-02-01
...........ubóstwiam :)))
intma43 2010-02-01
Zgłaszam się po te...co na ściereczce- z talerza już nie będę zabierać- baaardzo lubię pierogi!! Pozdrawiam :)
lunio 2010-02-01
...czuję ich pyszny smaczek.....
magdabo 2010-02-02
Dawno nie robiłam ... (*_-)
haras01 2010-02-26
o mniam mniam .. chcilbym miec taka zone ktora potrafi robic TAKIE pierozki:)) <marzyciel>