25 dag mąki pszennej
20 dag mąki żytniej typ 720
5 dag otrąbek pszennych
0,5 l wody letniej
3-4 dag drożdży
pół łyżeczki cukru
3/4 łyżki soli
Drożdże rozpuścić z cukrem w letniej wodzie,dodać pozostałe składniki,wyrobić ciasto.Uformować chlebek włożyć do wysmarowanej formy,odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować chlebek wodą i posypać otrąbkami.Piec ok.45 min.w 200-220°C
dodane na fotoforum:
lunio 2010-02-02
..wszyscy pieką z Twojego przepisu Bożenko i dzięki Tobie!!!
Twoja córeczka ma z Tobą Raj na ziemi!!!!
magdabo 2010-02-02
Takiego smaku chlebka , nie da się porównać z niczym innym ...
jaworr 2010-02-02
Witam Bożenko, kiedyś też piekłam z pszenny chlebek z własnego przemiału.....
u nas na Śląsku Cieszyńskim nazywamy to ciasto żarnówka, krupiczniok....:))