CHLEB Z OTRĄBKAMI

CHLEB Z OTRĄBKAMI

25 dag mąki pszennej
20 dag mąki żytniej typ 720
5 dag otrąbek pszennych
0,5 l wody letniej
3-4 dag drożdży
pół łyżeczki cukru
3/4 łyżki soli

Drożdże rozpuścić z cukrem w letniej wodzie,dodać pozostałe składniki,wyrobić ciasto.Uformować chlebek włożyć do wysmarowanej formy,odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować chlebek wodą i posypać otrąbkami.Piec ok.45 min.w 200-220°C

dodane na fotoforum:

halinag

halinag 2010-02-02

pyszności........ taki swój chlebek to marzenie......pozdrawiam

lila08

lila08 2010-02-02

pyszności...a jaki zapach...
pozdrawiam;)

lunio

lunio 2010-02-02

..wszyscy pieką z Twojego przepisu Bożenko i dzięki Tobie!!!
Twoja córeczka ma z Tobą Raj na ziemi!!!!

magdabo

magdabo 2010-02-02

Takiego smaku chlebka , nie da się porównać z niczym innym ...

jaworr

jaworr 2010-02-02

Witam Bożenko, kiedyś też piekłam z pszenny chlebek z własnego przemiału.....
u nas na Śląsku Cieszyńskim nazywamy to ciasto żarnówka, krupiczniok....:))

theresa

theresa 2010-02-02

dobry, moze i ja w koncu upieke.

kepii

kepii 2010-02-03

pychaa i do tego swieże masełko ,pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >