1 kg pieczarek średniej wielkości
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
2 jajka
łyżka przyprawy typu wegeta (czerwona)
bułka tarta
sól,pieprz
olej do smażenia
zalewa::
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek łagodnego keczupu
słoiczek koncentratu pomidorowego(200g)
łyżka soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
Z pieczarek odciąć nóżki.Jajka roztrzepać z czerwona przyprawą.Ogórki pokroić w plastry,tak samo cebulę.Kapelusze pieczarek maczać ze wszystkich stron w jajkach i panierować w bułce.Smażyć na rumiano z obu stron.Na zalewę zagotować 4 szklanki wody z przyprawami.Usmażone grzyby układać warstwami 1 warstwa-grzyby 2-plastry cebuli 3-plastry ogórka powtórzyć warstwy.Zalać gorącą zalewą po wystygnięciu wstawić do lodówki.Wspaniała przystawka najlepsza następnego dnia po przyrządzeniu.
dodane na fotoforum:
beamm 2010-03-16
wygląda pięknie podziel się przepisem
ewka67 2010-03-16
Oj i ja z chęcią bym prosiła o przepis....
danka1 2010-03-16
Już bym je jadła.