Rogaliki
1 kg mąki
1/2 kg smalcu
3 jajka(1 całe i 2 żółtka)
1 szkl. mleka
10 dag drożdży
2 łyżki cukru (jeśli robimy na słono to szczypta soli)
1 dżem(marmolada lub jabłko)
Wykonanie:
Drożdże wrzucić do cieplego mleka i dobrze wymieszać. Mąkę, cukier, smalec, 1 całe jajko i 2 żółtka, drożdże z mlekiem zagnieść i wyrobić ciasto.
Uformować kulę z ciasta, owinąć w ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie w garnku. Gdy ciasto wypłynie osuszyć, posypać stolnicę mąką, rozwałkować i formować rogaliki.
Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Ja robie z połowy porcji i wychodzi mi 40 sztuk. Ciasto podzielić na 5 części, z jednej części wychodzi 8 rogali czyli w sumie 40 sztuk.
Są bardzo dobre:)
beata3 2012-02-04
życzę smacznego miłego wieczorka