Składniki
Masa serowa:
1 kostka masła
2 litry mleka 3,2%
1/2 litra śmietany 18%
5 jaj
1 szkl. cukru pudru
olejek cytrynowy lub pomarańczowy
Składniki na biszkopt:
4 jaj
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1,5 łyżeczka proszku do pieczeni
Sposób przygotowania
1.
Jaj rozbić trzepaczką na jednolitą masę ze śmietaną. Mleko zagotować. Wlać do gotującego się mleka masę jajeczno - śmietanową. Gotować na małym ogniu aż oddzieli się twaróg od serwatki, trwa to ok 5-10 min. Powstały ser odcedzić przez bardzo gęste sito lub przeznaczoną do tego tetrową pieluchę lub gazę. Pozostawić ser do odsączenia nadmiaru płynu aż do ostygnięcia.
2.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać stopniowo ser ( jeśli jest grudkowaty wcześniej zemleć go raz przez maszynkę). Do uzyskanej masy serowej dodać do smaku aromat.