Składniki na ciasto :
450g szpinaku mrożonego
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
3 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl.oleju
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
4 duże jaja
Składniki na masę :
400 ml.śmietany 30 %
1 duży jogurt grecki
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny
1 galaretka zielona
Dodatkowo :
owoc granatu
Szpinak rozmrozić,odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować. Jajka zmiksować na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem na przemian z olejem miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy zblendrowany szpinak , i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia sie skladników . ciasto przełozyć do formy . Piec w temp.170-180 C około 50-55 min ( sprawdzić patyczkiem czy sie nie obiera) .Po upieczeniu i wystudzeniu ścinamy górę ciasta (ok.1/3) i kruszymy do miseczki.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody,odstawić do stężenia,pokroić w kosteczkę.Żelatynę zalać małą ilością wody i zostawić do napęcznienia.Następnie wstawić do wrzątku i rozpuścić.Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem.Połączyć delikatnie z jogurtami.Dodać rozpuszczoną żelatynę-dobrze wymieszać.Na koniec dodać pokrojną w kostkę galaretkę.Masę wyłożyć na ciasto,posypać okruchami.Udekorować pestkami granatu.Schłodzić w lodówce.
stasia8 2015-03-28
Wspaniale się prezentuje....ale muszę przyznać że jeszcze nie jadłam tego ciasta...muszę kiedy wypróbować...