gruzdy

gruzdy

Grzyb jadalny, ale o małej wartości smakowej. Ma piekący smak, którego można się pozbyć po kilkukrotnym wygotowaniu i odlaniu wody i tylko po takiej obróbce nadaje się do spożycia. Nadaje się do solenia i kiszenia[6]. W postaci wysuszonej i sproszkowanej używany jako przyprawa. Jadane są również kapelusze smażone w cienkich plasterkach na słoninie ( Z WIKIPEDII)

JA OSOBIŚCIE ICH NIE PRÓBOWAŁAM,ALE MÓJ SĄSIAD NIMI SIĘ ZAJADA I BARDZO CHWALI

dodane na fotoforum:

szaman1

szaman1 2012-09-09

Witaj , powiedz mi czy to są jadalne grzyby ?????

halajot

halajot 2012-09-09

Właśnie,czy one są jadalne? pozdrawiam:)

pruslu1

pruslu1 2012-09-10

ciekawa informacja, ale ja ich nie zbieram

zuza99

zuza99 2012-09-12

Ja nie zbieram blaszkowych grzybow ,boje sie.
Czekam na grzyby uwielbiam zbierac.

dodaj komentarz

kolejne >