Obiecałam sprawdzony przepis na ketchup, m. in. dla annorl1. Oto on:
Składniki:
2 kg pomidorów
1/2 kg jabłek
1/2 kg warzyw (pietruszka, seler, marchew)
1/4 kg cebuli
1/4 kg cukru
50 g musztardy
10 g pieprzu mielonego i w całości
2 liście laurowe
3-4 goździki
200 ml octu (zdecydowanie za dużo, chyba, że ktoś lubi naprawdę kwaśny)
3 łyżki soli
Pomidory, warzywa, jabłka, cebulę zmielić, dodać przyprawy, przełożyć do garnka z grubym dnem i odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. Następnego dnia gotować na małym ogniu przez 3-4 godz. często mieszając. Przetrzeć przez sito (można zmiksować) i gorący nakładać do słoików.
Jest naprawdę pyszny i dobrze się przechowuje.
annorl1 2013-09-02
dzięki, kochana jesteś :*
ja mój gdzieś zgubiłam, ale na pewno był to inny przepis, chętnie wypróbuję Twój :)
tylko kolejne pomidorki dojrzeją :D