Wczoraj robiona...
Przepis obiecany:
Rolada szpinakowa
Ciasto do rolady:
0,5 kg szpinaku
5 jajek (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka)
2-3 duże ząbki czosnku
pieprz
sól
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym pędzlem namoczonym w oleju. Rozgrzać piekarnik do 200*, wstawić ciasto i piec 5 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 180* i piec jeszcze 10 min. Jeśli się chce mieć mniej wilgotne ciasto, można piec 30 min. i wcześniej wycisnąć szpinak.
Składniki na farsz:
Serek ziołowy Almette
Serek naturalny Almette (mogą być obydwa ziołowe)
Ok. 25 dag szynki konserwowej
Na zimne ciasto szpinakowe rozsmarować jeden serek, następnie przykryć całość cienko pokrojoną szynką i na szynkę rozsmarować drugi serek. Całość ściśle zrolować, zawinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki – najlepiej na noc.
Należy spożywać tylko i wyłącznie do dobrej wódeczki
Podaję w formie, w jakiej dostałam od znajomej. Nie wiem, jak smakuje z wódeczką, bo nie jestem smakoszem tego trunku, ale do piwka pasuje;-)
I jeszcze jedna uwaga: 2 serki, to absolutne minimum. Zwłaszcza na szynkę przydałoby się tego serka \"deczko\" więcej.
alik61 2014-02-27
no to czekam...;)..do pracy jadę ok.15 minut i zaoszczędzam 5,40 na biletach.............