70 dkg mąki
6 dkg drożdży
3 łyzki cukru
4 łyzki oleju
2 całe jajka 1/2 łyżeczki soli
400 mil.cieplego mleka
Wyrobić ciasto drożdżowe i odstawic do wyrosnięcia w ciepłym miejscu.
Nadzienie:
25 dkg sera
1 jajko
cukier puder do smaku
1 łyżeczka c,waniliowego
Widelcem rozgnieść ser i dokladnie wszystko wymieszać.
Wyrosniete ciasto albo jak ja ręcznie po krotkim wyrobieniu rwać na kawałki ,rozpłaszczyć w ręku na placek,nałożyć na środek łyżeczke farszu i formować bułeczki albo rozwałkować i pokroić dowolnie na bułeczki.
Wykladac bułeczki na posmarowana olejem blaszkę,posmarowac robełtanym jajkiem i piec ok.20 min w tem.180 st.
magdabo 2011-11-21
Bardzo lubię takie wypieki ... udanego tygodnia Ci życzę !
jokam 2011-11-24
Witaj Tesiu! :))
Przyznaję się bez bicia, że kiepsko znam się na wypiekach. Proszę więc o podpowiedź. Czy to serowe nadzienie miesza się z wyrośniętym już ciastem, a może nakłada na środek urwanych kawałków i formuje?