Tort z masą orzechową

Tort z masą orzechową

Składniki:

Ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki orzechów zmielonych - włoskich
- 6 jaj
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
- szczypta soli

Masa orzechowa:
- 22 dkg zmielonych orzechów
1 szklanka cukru pudru
- 250 gram masła
- 3/2 szklanki mleka.

Opis przygotowania:
1. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier.
2. Dodawać żółtka . Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami.
Bardzo delikatnie wymieszać.
3. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 25 cm.(ja robię w tortownicy w kształcie serca...)
4. Piec w temperaturze 1800 C przez około 50 minut..
Masa orzechowa:
1. - Mleko zagotować, zalać orzechy.
Dokładnie wymieszać i ostudzić...
2. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Stopniowo dodawać orzechy z mlekiem, utrzeć..
TORT ORZECHOWY:
1. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 krążki,
2. ciasto można nasączyć wodą zagotowaną z cukrem i sokiem z cytryny.
3..Płaty ciasta przełożyć masą orzechową.
4. Udekorować według uznania

gosiagl

gosiagl 2012-01-19

Pewnie jest pyszny.....pozdrawiam i miłego dzionka życzę:)

magdabo

magdabo 2012-01-19

To mój ulubiony tort ... mniam mniam !!!

dodaj komentarz

kolejne >