- składniki:
2 kg żółtej fasolki szparagowej
1 kg marchwi
3 cebule
3 czerwone papryki/pominęłam/
słoiczek koncentratu pomidorowego/200gr/
olej
ocet
sól
cukier
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liść laurowy
- sposób przygotowania:
Fasolkę obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie.
Marchew ugotować, obrać i zetrzeć na tarce, dodać do odsączonej fasolki.
Cebulę drobniutko posiekać i usmażyć w pół szklanki oleju, dodać do fasolki. Paprykę również drobno poszatkować i dodać.
Postawić potrawę na gaz i smażyć chwilkę mieszając i dodając:
słoiczek koncentratu, pół szklanki cukru, sól do smaku, 3 łyżki octu, pół szklanki oleju, ziele, pieprz i listek.
Całość dokładnie wymieszać, przekładać do słoików i pasteryzować ok 15 min.
Można spożywać na ciepło jako danie wegetariańskie, lub na zimno jako przystawka.
magdabo 2012-07-24
Nie ma to jak taki słoiczek otworzyć w zimie ... dzięki za przepis !
pozdrawiam ...)
bea01 2012-08-29
witam po przerwie i pozdrawiam:))